sábado, 18 de abril de 2015

Coca Colaarbetare i Colombia hungerstrejkade mot mord och terror

Sex hungerstrejkande arbetare på Coca Colas anläggningar i Bogota framför den colombianska kongressen.
Coca Colaarbetare i Colombia hungerstrejkade mot mord och terror

“Davids kamp mot Goliat”

Av Dick Emanuelsson

BOGOTA&TEGUCIGALPA / FLAMMAN / De fackligt organiserade arbetarna på Coca Colas tappningsanläggnignar i Colombia inledde i måndags förra veckan en hungerstrejk som pågick under fem dagar. Motivet till aktionen var terrorn och hoten från företaget som de anställda tvingas stå ut med.

– Som du vet angrips vi från flera håll. Under de senaste 15 åren har tolv av våra främsta medlemmar mördats, flera av dem inne på Coca Colas anläggningar.

Javier Correa, ordförande i facket för arbetarna på Coca Cola
Det säger Javier Correa, ordförande för fackförbundet Sinaltrainal, som organiserar arbetarna på såväl Coca Cola som Nestlés anläggningar i Colombia. Samma dödsfacit uppvisar det schweiziska transnationella företaget.

De arbetare som står upp och kräver att Coca Cola outsorcade företag ska ta det sociala ansvaret, hotas direkt på arbetsplatsen, uppger Correa. Paramilitärer och den militariserade polisen släpps in av företaget när arbetarna protesterar mot vedervärdiga arbetsförhållandena.

Väktarbolag tränar militärt

Därför inledde de organiserade arbetarna på Coca Cola sin hungerstrejk i fem städer i Colombia där det transnationella USA-företaget opererar. Klockan 14.00 den 13 april satte arbetarna från Sinaltrainal upp sina tält framför den colombianska kongressen och det gigantiska borgmästarhuset i Bogotas hjärta, Plaza Bolivar.

– Vi kräver att de colombianska myndigheterna upprättar ett förhandlingsbord med deltagande från facket och Coca Cola för att lösa flera dramatiska frågor som tusentals medlemmar i Sinaltrainal kräver, uppger Correa.

Via telefon direkt från Plaza Bolivar berättar Correa hur terrorn materialiseras mot det fack som stått ut mot vad Correa kallar den statliga terrorismen.

– I Barrancabermeja anställde Coca Cola Carelis Cadavid, fru till den fruktade paramilitäre ledaren Wilfred Martinez, “alias Gavilán”. Denne man har mordhotat och tvingat flera familjer inom företaget att bli internflyktingar.

Pansarbilar mot arbetare

En annan från de paramilitära dödsskvadronerna är Miguel Ángel García Barbosa. Han arbetade på Coca Cola i Barrancabermeja i februari 2015, trots att han hade en vilande arresteringsorder över sig för att han tillhörde den paramilitära gruppen ´los canoeros´.

– Hans uppgift var att utföra underrättelseverksamhet mot Sinaltrainal.

De arbetare som mordhotas offentligt och som de polisiära myndigheterna vägrar att ge beskydd, vägrar också Coca Cola att förflytta till andra städer där företaget har anläggningar. Därmed är deras liv i fara, menar Correa.

– I Staten Bucaramanga anlitar Coca Cola privata väktarbolag som i praktiken är ett antikravallkommando. De bär kravallsköldar och genomför inne på arbetsplatsen militära övningar för att slå tillbaka fackliga protester och skrämma arbetarna.

I Staden Medellín öppnade dessa väktare portarna för polisens pansarbilar. De kallades in av företaget för att slå ned protesterna hos de arbetare som är anställda som timanställda. De protesterade mot att flera av deras kamrater hade avskedats enbart för att de hade anslutit sig till Sinaltrainal. Det slutade med att ALLA arbetare avskedades.

Sammanlagt är det 30 arbetare som har ställts inför rätta, stämda av Coca Cola som använder sin makt inom den colombianska rättsapparaten. Coca Colas verkliga krav och mål är att domstolarna upphäver Sinaltrainal legitima status.


Tar över vattnet

Från hela världen strömmade det under förra veckan in solidaritetstelegram till det stridbara Sinaltrainal, i den fackliga omvärlden under många år känt som Davids kamp mot Goliat. Även internationella miljöorganisationer har gett sitt stöd till det colombianska facket för at ha begripit att Coca Cola är vad Correa säger vara en enorm miljöförstörare.

– I början av året startade Coca Cola en anläggning i staden Tocancipá som kommer att göra beslag på 1´680.000 m3. Det motsvarar 68,58 procent av kommunens behov. Det transnationella bolaget kommer i praktiken att sluka kommuninvånarnas vatten.
Med knutna nävar och en fem dagars avslutad hungerstrejk, sätter sig nu facket i förhandlingar med Coca Cola.

Nya förhandlingar

I fredags kväll avslutade facket sin hungerstrejk och uppnådde med sin aktion och den stora solidariteten den mötte i och utanför Colombia flera viktiga krav.

– Bogotas borgmästare har skapat en kommission som tillsammans med Sinaltrainal och Coca Cola ska utreda frågorna om förgiftningen av vattnet och miljön. Det handlar om oerhört känsliga våtmarker som drabbats hårt av Coca Colas produktion.

– Coca Cola har gått med på att träffa facket för att förhandla om de frågor som gav upphov till hungerstrejken. Samtidigt har arbetsmarknadsministern försäkrat att han ska vara en “skugga” i förhandlingarna mellan Sinaltrainal och Coca Cola.

Arbetsmarknadsministern Eduardo Luis Garzon var tidigare ordförande i CUT, den största landsorganisationen i Colombia samt tidigare medlem i det colombianska kommunistpartiet.

Audio (på spanska, 14 min.):