domingo, 19 de abril de 2015

DEA-agenternas drogfester med prostituerade

DEA-agenternas drogfester med prostituerade


Av Dick Emanuelsson

 

TEGCUIGALPA / 2015-04-19 / Ett tiotal DEA-agenter i Colombia har avslöjats för att ha deltagit i 15-20 fester på en av Bogotas mer fashionabla bordeller. Förutom att de betalade för de sexuella tjänsterna, avslöjas det nu också att de konsumerade den produkt som de är skickade för att bekämpa; narkotika.

Men där upphör inte skandalen. I ett omfattande dokument som lades fram den 14 april i år inför utskottet för Tillsyn och Regeringsreform i USA:s representanthus, beskrivs också hur DEA-agenterna träffade ledare för de paramilitära dödsskvadronerna. Paramilitärerna visade sin uppskattning genom att skänka agenterna AKA-gevär.

Det ansedda colombianska magasinet Revista Semana intervjuade en av de prostituerade på bordellen.

– Det konsumerades mycket alkohol och droger av olika slag.

Den prostituerade som intervjuades i Semana.
 

På minst en av festerna betalades de prostituerade med pengar från DEA:s driftsbudget i Colombia. Det var alltså USA:s skattebetalare som finansierade DEA-agenternas vällustiga äventyr med prostituerade, droger och alkohol. Men de tio agenterna dömdes till löjliga sanktioner på 2-10 dagars suspension från arbetet.

– Denna person representerar en nationell säkerhetsrisk. Det är en skam att ni inte avskedar dem, sa utskottsordföranden Jason Chaffetz till Michele Leonhart, chef för DEA.

“Sexuella Imperialister”

 

I Colombia går USA-soldaterna och DEA-agenterna under beteckningen “Sexuella Imperialister”. I slutet av 2008 avslöjades att 54 colombianska flickor hade våldtagits eller utsatts för sexuella övergrepp 2003-2007 av de USA-militärer som ingick som rådgivare i Plan Colombia. Flera av dessa övergrepp filmades och såldes som videokassetter sedan på gatan i Colombia för fem dollar. Förövarna ställdes inte inför rätta eftersom de har “militär immunitet”.