domingo, 19 de abril de 2015

Tre av Uribes ministrar dömda till fängelse

Presidentpalatsets koordinatör för Uribe, Alberto Velásquez, inrikesministern Sabas Pretelt och social- och arbetsmarknadsministern Diego Palacio. Nu bakom galler.




Tre av Uribes ministrar dömda till fängelse

Av Dick Emanuelsson 

 

Tre av Alvaro Uribes “superministrar” dömdes i förra veckan till fängelsestraff på 5-7 år. Brottet var mutor till kongressledamöter för att en författningsändring skulle gå igenom som möjliggjorde Uribes andra mandatperiod.

Parlamentsledamoten Yidis Medina stod i blickpunkten i sällskap med ytterligare en ledamot. De bägge tillhörde det utskott som förberedde författningsändringen men var negativa respektive inte bestämt sig.

Inrikesministern Sabas Pretelt, social- och arbetsmarknadsministern Diego Palacio samt presidentpalatsets koordinatör för Uribe, Alberto Velásquez inledde en intensiv press på Yidis Medina för att förmå henne att rösta för författningsändringen.

“Uribe gav ordern”

 

Yidis Medina vid gripandet för fem år sedan.
– Det är den före detta president Alvaro Uribe som gav ordern om att betala för min röst och för hans återval, sa Medina i en intervju till dagstidningen El Tiempo i söndags.

Den inre kretsen av den förre colombianske presidentens män blir allt snävare. En efter en döms de till långa fängelsestraff för korruption eller för paramilitära allianser. Den unge jordbruksministern Andrés Felipe Arias dömdes till 17 års fängelse för korruption och överlämnande av mark till stora landägare, mark som de paramilitära dödsskvadronerna hade tagit över. Innan domslutet föll flög han till USA där han lever i högsta välmåga.

Paramilitära allianser

 

Uribes två högsta chefer för säkerhetstjänsten DAS, Jorge Noguera och María del Pilar Hurtado är också fängslade. Noguera dömdes till 25 års fängelse för att ha spionerat på journalister (bl.a. denne skrivare) samt överlämnat namnlistor på den politiska oppositionen till paramilitärerna som hade ordern om att mörda dem. María del Pilar flydde till Panama för fyra år sedan men utlämnades i början av året till Colombia.

Senatens förre ordförande, Mario Uribe, är Alvaro Uribes kusin och dömdes till 6,5 års fängelse för sin allians med paramilitärerna. Mauricio Santoyo var Uribes säkerhetschef i presidentpalatset och utlämnades till USA där han dömdes till 15 års fängelse för sina allianser med paramilitärernas drogkarteller. Ytterligare ett tiotal personer av Uribes närmaste förtrogna är föremål för fortsatta utredningar.

Av de ledamöter som valdes i valet till den colombianska kongressen år 2002, uppskattas cirka 40 procent ha valts med stöd av paramilitärens drogpengar och vapen. Ett 70-tal sitter fängslade, eller har avtjänat straff eller är fortsatt föremål för polisundersökningar.

DEA-agenternas drogfester med prostituerade





DEA-agenternas drogfester med prostituerade


Av Dick Emanuelsson

 

TEGCUIGALPA / 2015-04-19 / Ett tiotal DEA-agenter i Colombia har avslöjats för att ha deltagit i 15-20 fester på en av Bogotas mer fashionabla bordeller. Förutom att de betalade för de sexuella tjänsterna, avslöjas det nu också att de konsumerade den produkt som de är skickade för att bekämpa; narkotika.

Men där upphör inte skandalen. I ett omfattande dokument som lades fram den 14 april i år inför utskottet för Tillsyn och Regeringsreform i USA:s representanthus, beskrivs också hur DEA-agenterna träffade ledare för de paramilitära dödsskvadronerna. Paramilitärerna visade sin uppskattning genom att skänka agenterna AKA-gevär.

Det ansedda colombianska magasinet Revista Semana intervjuade en av de prostituerade på bordellen.

– Det konsumerades mycket alkohol och droger av olika slag.

Den prostituerade som intervjuades i Semana.
 

På minst en av festerna betalades de prostituerade med pengar från DEA:s driftsbudget i Colombia. Det var alltså USA:s skattebetalare som finansierade DEA-agenternas vällustiga äventyr med prostituerade, droger och alkohol. Men de tio agenterna dömdes till löjliga sanktioner på 2-10 dagars suspension från arbetet.

– Denna person representerar en nationell säkerhetsrisk. Det är en skam att ni inte avskedar dem, sa utskottsordföranden Jason Chaffetz till Michele Leonhart, chef för DEA.

“Sexuella Imperialister”

 

I Colombia går USA-soldaterna och DEA-agenterna under beteckningen “Sexuella Imperialister”. I slutet av 2008 avslöjades att 54 colombianska flickor hade våldtagits eller utsatts för sexuella övergrepp 2003-2007 av de USA-militärer som ingick som rådgivare i Plan Colombia. Flera av dessa övergrepp filmades och såldes som videokassetter sedan på gatan i Colombia för fem dollar. Förövarna ställdes inte inför rätta eftersom de har “militär immunitet”.