jueves, 15 de septiembre de 2016

Mord på vänster- och indianledare underminerar fredsprocessen i Colombia

Cecilia Coicue, 65, välkänd indianledare i länet Cauca, medlem av bondeorganisationen Fensuagro och vänsteralliansen Marcha Patriotica, torterad och mördad, ett mord som ses som en provokation mot de avslutande fredsförhandlingarna i Havanna som den 2 oktober ska kulminera i en folkomröstning av fredsavtalet. En förkrossad majoritet av Colombias folk säger ja till avtalet i opinionsundersökningarna. Men freden har mäktiga motståndare i den extrema militaristiska högern och de paramilitära dödsskvadronerna i Colombia. Alvaro Uribe är den samlade gestalten för Nejsidan. Cecilia Coicue blev ett offer för denna strömning i det colombianska samhället som vill se fortsatt krig i landet.




Mord på vänster- och indianledare underminerar fredsprocessen i Colombia

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA – BOGOTA / Cecilia Coicue ville ge sitt stöd till fredsprocessen och ställde sina 70 hektar mark till förfogande. Där ska delar av Farcgerillans trupper i det Västra Gerillablocket i sydvästra Colombia koncentreras om folkomröstningen den 2 oktober ger fredsavtalet sitt stöd. Var det därför som Cecilia Coicue mördades den 7 september, frågar sig nu colombianerna?

Mordet, som ägde rum bara 200 meter från Coicues hus i närheten av staden Corinto, i länet Cauca del Valle har skakat Colombia, främst den förkrossande majoriteten där drygt 7 av 10 colombianer i de senaste opinionsundersökningarna säger Ja till det framförhandlade fredsavtalet. Nejsidan, ledd av den förre presidenten Alvaro Uribe representerar bara 28 procent.

Mordet tolkas av människorättsorganisationerna, folkrörelsen och vänstern som ett klassiskt försök och budskap om att aktivt stöd till fredsavtalet, som i fallet Cecilia Coicue, kommer att stå personen dyrt. Det är denna historiska skrämselmetod som makten har använt i decennier för att hålla folket i schack. I annat fall har oppositionen, som i fallet Cecilia Coicue, blivit fysiskt likviderad. Det är orsaken till en av de längsta väpnade konflikterna i Latinamerika och världen, menar Erika Gomez, advokat och ledamot av CPPDH, den Permanenta Kommittén i Försvaret av de Mänskliga Rättigheterna i Colombia när Flamman ringer upp henne.

Erika Gomez, advokat hos CPPDH.
– Målet är att skapa ängslan, rädsla och misstro mot fredsprocessen. Det är helt obegripligt att Cecilia, som erbjuder sin mark till gerillatrupperna för att delta i skapandet av ett nytt Colombia i fred, betalas på detta sätt. Det är ett av uttrycken för den konflikt som vi har levt med och det klara budskapet som mördarna vill ska gå fram.

Trettiofem mördade MR-ledare

Gomez är uppenbart oroad över hur just representanter för människorättsrörelsen, som har arbetat för fredsprocessen under de nästan fyra åren av förhandlingar har hotats eller mördats. Under det första halvåret i år mördades 35 människorättsledare i landet. 279 har utsatts för andra slags aggressioner, enligt människorättsorganisationen Somos Defensores (Vi är Försvarare).

Enligt organisationen har 232 mordhot utfärdats och den paramilitära organisationen ”Svarta Örnarna” (Águilas Negras), anklagas för 119 av dessa hot medan den andra paramilitära dödsskvadronen AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia), är ansvariga för 51 fall. Det är den senare som opererar i området kring Corinto.

De "Svarta Örnarna", den paramilitära dödsskvadronen som opererar i tjänst hos de sociala klasser som har tjänat på kriget och som motsätter sig alla former av reformer, som till exempel en jordreform. I den inramade bilden illustrerar "Örnarnas" mordhot mot ledande personer inom elva sociala och folkliga organisationer i länet Cauca, där Cecilia Coicue mördades.


Farc fördömer mordet

Farcgerillan å sin sida gjorde redan dagen efter mordet på Cecilia ett kraftfullt fördömande från Havanna. Farcledarna har satsat hela sin prestige på att ro hem fredsavtalet. Just nu diskuteras avtalet i gerillans particell som är basen för det hemliga kommunistpartiet PCCC (Partido Comunista Clandestino Colombiano). ”La escuadra”, cellen, utgörs av tolv gerillasoldater. En Farcfront kan ha mellan 99-500 gerillasoldater och alla tillhör en particell som partimedlemmar.

De olika Farcfronterna (cirka 70) är utspridda över hela Colombia. Gerillans 10:e kongress ska genomföras den 13-19 september då alla diskussioner från gerillafronterna ska sammanfattas och kulminera i ett definitivt beslut om att ge sitt Ja eller Nej till ett slut på kriget. Endast delar av en Farcfront har förkastat det slutliga förslaget till fredsavtal och det är den 1:a Farcfronten med länet Guaviare som bas.

Den unge gerillasoldaten "Manuel", studerar på kvällskvisten i likhet med tusentals av hans kamrater som diskuterar och ska fatta beslut om det framföärhandlade fredsavtalet i Havanna. Den 10:e Gerillakonferensen, som ska ses som en kongress inledde sina förhandlingar den 13 september. FOTO: DICK EMANUELSSON.


Femhundra mördade bondeledare

Cecilia Coicue tillhörde Colombias största bondeorganisation Fensuagro, martyrkantad som sett 500 av sina främsta medlemmar och ledare mördas under de senaste 20 åren. En vecka innan Cecilia Coicue föll offer mördades tre av hennes kamrater i en annan del av Cauca.

Eberto Diaz Montes, ordförande för bondeorgani-
sationen Fensuagro som har begravt 500 av sina
främsta ledare, offer för den statliga och
paramilitära terrorismen.

FOTO: DICK EMANUELSSON.
Flamman ringer upp Eberto Diaz Montes som är ordförande för Fensuagro. Han sitter mitt upp i en konferens med regeringsrepresentanter och förhandlar om hur fredsavtalet ska tillämpas på landsbygden. Santos-regeringen har gjort klart för Colombias bönder att fredsavtalet inte ens kommer att konfiskera ett enda hektar av de miljoner hektar mark som gruv- och energibolag förfogar över i Colombia, ett krav som gerillan ställde tidigt i förhandlingarna i Havanna.

– Fredsprocessen har mäktiga fiender mot sig; land- och boskapsägare, agrarindustrin och militaristiska sektorer som förkastar en politisk förhandlingslösning av den sociala och väpnade konflikten. Dessa grupper söker med alla medel så här i slutet av fredsprocessen att sätta krokben för freden genom att mörda Cecilia. Men dessa grupper är alltmer isolerade, säger Diaz.



Enorma naturresurser

På låglandet i länen Cauca och El Valle återfinns några av Colombias bördigaste marker. I bergstrakterna i den västra delen av den andinska bergskedjan finns det enorma sötvattenreserver och ädelmetaller som de transnationella gruvbolagen riktar sina blickar emot. Hittills har bergstrakterna varit starka fästen för Farcgerillan och de välorganiserade Indiangardena har gjort historiskt motstånd och försvarat sina territorium som till och med den colombianska författningen ger dem rätt till.

– Dessa är några av Colombias i naturresurser rikaste regioner i biodiversitet, enorma vattenresurser som bakom dessa finns vattenkraftsbolagen. På det anländer de som vill privatisera detta vatten som i sin tur drar dit bryggerierna. Det är också en region där den ensidiga monoproduktionen av sockerrör expanderar och boskapsuppfödning florerar. De mäktiga transnationella gruvföretagen vill också ha sin del av Cauca och de konsumerar gigantiska mängder av vatten som förgiftar grundvatten och vattendrag. Här finns stora reserver av guld och andra ädelmetaller. Här konfronteras dessa företag med indianbefolkningen som utgör 70-80 procent av befolkningen men som trängs bort allt mer av de mäktiga kapitalintressena. Det är politisk bensin som förstärker konfrontationen, understryker Diaz.

Han säger att Fensuagro inte kommer låta sig skrämmas av mordet på Cecilia Coicue utan kräver att staten sätter in alla medel för att gripa de materiella och intellektuella mördarna av Coicue och de 500 andra morden på Fensuagros medlemmar som nästan alla är ouppklarade.






[Audio] EBERTO DIAZ MONTES, ordförande för bondeorganisationen Fensuagro:



[Audio] Advokat ERIKA GOMEZ från CPPDH:


https://app.box.com/s/bolctcgam97ob8rrr1vh3c2sf6tl20s4