jueves, 15 de septiembre de 2016

Mord på vänster- och indianledare underminerar fredsprocessen i Colombia

Cecilia Coicue, 65, välkänd indianledare i länet Cauca, medlem av bondeorganisationen Fensuagro och vänsteralliansen Marcha Patriotica, torterad och mördad, ett mord som ses som en provokation mot de avslutande fredsförhandlingarna i Havanna som den 2 oktober ska kulminera i en folkomröstning av fredsavtalet. En förkrossad majoritet av Colombias folk säger ja till avtalet i opinionsundersökningarna. Men freden har mäktiga motståndare i den extrema militaristiska högern och de paramilitära dödsskvadronerna i Colombia. Alvaro Uribe är den samlade gestalten för Nejsidan. Cecilia Coicue blev ett offer för denna strömning i det colombianska samhället som vill se fortsatt krig i landet.
Mord på vänster- och indianledare underminerar fredsprocessen i Colombia

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA – BOGOTA / Cecilia Coicue ville ge sitt stöd till fredsprocessen och ställde sina 70 hektar mark till förfogande. Där ska delar av Farcgerillans trupper i det Västra Gerillablocket i sydvästra Colombia koncentreras om folkomröstningen den 2 oktober ger fredsavtalet sitt stöd. Var det därför som Cecilia Coicue mördades den 7 september, frågar sig nu colombianerna?

Mordet, som ägde rum bara 200 meter från Coicues hus i närheten av staden Corinto, i länet Cauca del Valle har skakat Colombia, främst den förkrossande majoriteten där drygt 7 av 10 colombianer i de senaste opinionsundersökningarna säger Ja till det framförhandlade fredsavtalet. Nejsidan, ledd av den förre presidenten Alvaro Uribe representerar bara 28 procent.

Mordet tolkas av människorättsorganisationerna, folkrörelsen och vänstern som ett klassiskt försök och budskap om att aktivt stöd till fredsavtalet, som i fallet Cecilia Coicue, kommer att stå personen dyrt. Det är denna historiska skrämselmetod som makten har använt i decennier för att hålla folket i schack. I annat fall har oppositionen, som i fallet Cecilia Coicue, blivit fysiskt likviderad. Det är orsaken till en av de längsta väpnade konflikterna i Latinamerika och världen, menar Erika Gomez, advokat och ledamot av CPPDH, den Permanenta Kommittén i Försvaret av de Mänskliga Rättigheterna i Colombia när Flamman ringer upp henne.

Erika Gomez, advokat hos CPPDH.
– Målet är att skapa ängslan, rädsla och misstro mot fredsprocessen. Det är helt obegripligt att Cecilia, som erbjuder sin mark till gerillatrupperna för att delta i skapandet av ett nytt Colombia i fred, betalas på detta sätt. Det är ett av uttrycken för den konflikt som vi har levt med och det klara budskapet som mördarna vill ska gå fram.

Trettiofem mördade MR-ledare

Gomez är uppenbart oroad över hur just representanter för människorättsrörelsen, som har arbetat för fredsprocessen under de nästan fyra åren av förhandlingar har hotats eller mördats. Under det första halvåret i år mördades 35 människorättsledare i landet. 279 har utsatts för andra slags aggressioner, enligt människorättsorganisationen Somos Defensores (Vi är Försvarare).

Enligt organisationen har 232 mordhot utfärdats och den paramilitära organisationen ”Svarta Örnarna” (Águilas Negras), anklagas för 119 av dessa hot medan den andra paramilitära dödsskvadronen AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia), är ansvariga för 51 fall. Det är den senare som opererar i området kring Corinto.

De "Svarta Örnarna", den paramilitära dödsskvadronen som opererar i tjänst hos de sociala klasser som har tjänat på kriget och som motsätter sig alla former av reformer, som till exempel en jordreform. I den inramade bilden illustrerar "Örnarnas" mordhot mot ledande personer inom elva sociala och folkliga organisationer i länet Cauca, där Cecilia Coicue mördades.


Farc fördömer mordet

Farcgerillan å sin sida gjorde redan dagen efter mordet på Cecilia ett kraftfullt fördömande från Havanna. Farcledarna har satsat hela sin prestige på att ro hem fredsavtalet. Just nu diskuteras avtalet i gerillans particell som är basen för det hemliga kommunistpartiet PCCC (Partido Comunista Clandestino Colombiano). ”La escuadra”, cellen, utgörs av tolv gerillasoldater. En Farcfront kan ha mellan 99-500 gerillasoldater och alla tillhör en particell som partimedlemmar.

De olika Farcfronterna (cirka 70) är utspridda över hela Colombia. Gerillans 10:e kongress ska genomföras den 13-19 september då alla diskussioner från gerillafronterna ska sammanfattas och kulminera i ett definitivt beslut om att ge sitt Ja eller Nej till ett slut på kriget. Endast delar av en Farcfront har förkastat det slutliga förslaget till fredsavtal och det är den 1:a Farcfronten med länet Guaviare som bas.

Den unge gerillasoldaten "Manuel", studerar på kvällskvisten i likhet med tusentals av hans kamrater som diskuterar och ska fatta beslut om det framföärhandlade fredsavtalet i Havanna. Den 10:e Gerillakonferensen, som ska ses som en kongress inledde sina förhandlingar den 13 september. FOTO: DICK EMANUELSSON.


Femhundra mördade bondeledare

Cecilia Coicue tillhörde Colombias största bondeorganisation Fensuagro, martyrkantad som sett 500 av sina främsta medlemmar och ledare mördas under de senaste 20 åren. En vecka innan Cecilia Coicue föll offer mördades tre av hennes kamrater i en annan del av Cauca.

Eberto Diaz Montes, ordförande för bondeorgani-
sationen Fensuagro som har begravt 500 av sina
främsta ledare, offer för den statliga och
paramilitära terrorismen.

FOTO: DICK EMANUELSSON.
Flamman ringer upp Eberto Diaz Montes som är ordförande för Fensuagro. Han sitter mitt upp i en konferens med regeringsrepresentanter och förhandlar om hur fredsavtalet ska tillämpas på landsbygden. Santos-regeringen har gjort klart för Colombias bönder att fredsavtalet inte ens kommer att konfiskera ett enda hektar av de miljoner hektar mark som gruv- och energibolag förfogar över i Colombia, ett krav som gerillan ställde tidigt i förhandlingarna i Havanna.

– Fredsprocessen har mäktiga fiender mot sig; land- och boskapsägare, agrarindustrin och militaristiska sektorer som förkastar en politisk förhandlingslösning av den sociala och väpnade konflikten. Dessa grupper söker med alla medel så här i slutet av fredsprocessen att sätta krokben för freden genom att mörda Cecilia. Men dessa grupper är alltmer isolerade, säger Diaz.Enorma naturresurser

På låglandet i länen Cauca och El Valle återfinns några av Colombias bördigaste marker. I bergstrakterna i den västra delen av den andinska bergskedjan finns det enorma sötvattenreserver och ädelmetaller som de transnationella gruvbolagen riktar sina blickar emot. Hittills har bergstrakterna varit starka fästen för Farcgerillan och de välorganiserade Indiangardena har gjort historiskt motstånd och försvarat sina territorium som till och med den colombianska författningen ger dem rätt till.

– Dessa är några av Colombias i naturresurser rikaste regioner i biodiversitet, enorma vattenresurser som bakom dessa finns vattenkraftsbolagen. På det anländer de som vill privatisera detta vatten som i sin tur drar dit bryggerierna. Det är också en region där den ensidiga monoproduktionen av sockerrör expanderar och boskapsuppfödning florerar. De mäktiga transnationella gruvföretagen vill också ha sin del av Cauca och de konsumerar gigantiska mängder av vatten som förgiftar grundvatten och vattendrag. Här finns stora reserver av guld och andra ädelmetaller. Här konfronteras dessa företag med indianbefolkningen som utgör 70-80 procent av befolkningen men som trängs bort allt mer av de mäktiga kapitalintressena. Det är politisk bensin som förstärker konfrontationen, understryker Diaz.

Han säger att Fensuagro inte kommer låta sig skrämmas av mordet på Cecilia Coicue utan kräver att staten sätter in alla medel för att gripa de materiella och intellektuella mördarna av Coicue och de 500 andra morden på Fensuagros medlemmar som nästan alla är ouppklarade.


[Audio] EBERTO DIAZ MONTES, ordförande för bondeorganisationen Fensuagro:[Audio] Advokat ERIKA GOMEZ från CPPDH:


https://app.box.com/s/bolctcgam97ob8rrr1vh3c2sf6tl20s4

domingo, 11 de septiembre de 2016

El asesinato de Cecilia Coicue y los presuntos autores intelectuales: Habla el presidente de Fensuagro y abogada del Comité Permanente por la Defensa de Derechos Humanos

El asesinato de Cecilia Coicue y los presuntos autores intelectuales:
Habla el presidente de Fensuagro y abogada del Comité Permanente por la Defensa de Derechos Humanos
POR DICK EMANUELSSON, RESUMEN LATINAMERICANO


[Audio] EBERTO DIAZ MONTES, ordförande för bondeorganisationen Fensuagro:


[Audio] Advokat ERIKA GOMEZ från CPPDH:


TEGUCIGALPA – BOGOTA / La indígena y campesina Cecilia Coicue de 65 años, quiso aportar al proceso de paz y ofreció al Estado y a las Farc sus 70 hectáreas en el municipio de Corinto, departamento del Cauca, para así facilitar el avance del proceso. Unos días  después fue vilmente torturada y asesinada a 200 metros de su sencilla finca. ¿Quién tiene interés en torpedear el proceso en esa zona de Colombia?
Las encuestadoras dan una victoria abrumadora al Bloque del “SI” y una humillante derrota a los sectores que apunta a un “NO”, encabezados por Uribe-Pastrana-ex Procurador Ordóñez, en el plebiscito que se va a realizar el 2 de octubre, año en curso.
Para cualquier persona con un mínimo de conocimiento de la historia de Colombia es conocido que los sectores fácticos y poderosos del país siempre han intentado poner trabas en todos los procesos políticos que mueven su poder en el país suramericano. No hay duda que el SI ganará el referendo. La pregunta lógica es: ¿cuál será y cómo será la transformación de la insurgencia de las Farc a un movimiento netamente político y qué y cómo actuarán en los diferentes territorios en donde han actuado históricamente después que los fusiles hayan sido empacados y enviados por los representantes de la ONU?
La región en donde se encuentra el municipio de Corinto ha sido un histórico bastión del 6º Frente de las Farc, un Frente “Madre”, fundador de otros. La zona está muy militarizada con varios batallones, Fuerzas Especiales y Batallones de Alta Montaña, todos con respaldo de la Aviación Colombiana.
En la región del municipio de Corinto, Cauca, hay una fuerte militarización por parte de las FFMM. Y ahí, inexplicablemente opera el paramilitarismo de las Águilas Negras.

Para saber más sobre el asesinato, los diferentes actores que podrían estar detrás de este lamentable asesinato y qué  implicaciones puede tener para el éxito del proceso de paz, Resumen Latinoamericano habló con Érika Gómez, abogada del Comité Permanente por la Defensa de Derechos Humanos:
Érika Gómez, CPPDH.
– Nosotros, tanto como defensores de los derechos humanos como líderes sociales, políticos y populares pues vemos esto como un fuerte mensaje precisamente para generar miedo, zozobra e incertidumbre para este momento histórico en el cual nos encontramos.
– Creo que es preocupante de resaltar que la compañera Cecilia Coicué era la dueña del predio en donde iba a ser una de las zonas veredales (en donde se concentrará parte de las tropas guerrilleras). Creo que eso es un mensaje muy fuerte a los sectores que apoyamos el actual proceso de sectores guerreristas.
La coyuntura actual sobre la protección a los defensores de derechos humanos en Colombia es horrorizante. Según la ONG “Somos defensores” durante el primer semestre del 2016 unos 35 defensores de DDHH han sido asesinados. Otros 279 han sido víctimas de otro tipo de agresiones. De las 232 amenazas de muerte la organización paramilitar Águilas Negras son firmantes de 119 amenazas mientras la Escuadrón de la Muerte AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia), son responsable de 51 casos.

Paramilitares de Águilas Negras con la amenaza a muerte (enmarcada) a los integrantes de once movimientos populares en el norte de Cauca donde se encuentra Corinto.

La guerrilla de las Farc, preocupada por el asesinato de Coicué y otros tres líderes campesinos de la misma región, asesinados el 29 de agosto, expidió un duro comunicado firmado por su máxima instancia, el Secretariado del Estado Mayor Central el 8 de septiembre. El punto de la Agenda sobre la protección a los guerrilleros desmovilizados era uno de los puntos que más debate creó entre las dos delegaciones en La Habana.

500 líderes campesinos asesinados
Cecilia Coicué era miembro de Fensuagro, la mayor organización campesina en Colombia con miles de miembros en el departamento del Cauca, sacudido durante muchos años de  lucha por una reforma agraria. Hablamos con Eberto Díaz Montes, presidente de Fensuagro que justo, cuando le llamamos estaba en negociaciones con el gobierno sobre cómo aplicar el Acuerdo Final al campo colombiano.
Eberto Díaz Montes, Fensuagro.
– El asesinato de Cecilia es un asesinato en la culminación del proceso de paz entre las Farc y el gobierno. Sabemos que el proceso cuenta con muchos enemigos latifundistas, ganaderos, agronegocios y sectores militaristas que se oponen a la solución política negociada. Andan buscando con la manera en el último tramo de este proceso poner palanquera para que efectivamente la solución política tenga algunas trabas que finalmente puedan echar por atrás cualquiera posibilidad de paz en el país. Sin embargo sabemos que estos sectores cada vez son más aislados.


– Esta (Cauca) es una de las zonas más ricas y biodiversas que tenemos en Colombia. El Macizo Colombiano se destaca por ser una región de muchas riquezas hídricas y detrás de la riqueza hídrica vienen las hidroeléctricas, viene la empresa privada que negocia con el agua, van las grandes transnacionales embotelladoras de gaseosa (Coca- y Pepsi Cola y sus aliados colombianos) y cervecerías. Pero es también una región donde avanzan los monocultivos de la caña de azúcar, la ganadería y también la extracción minera. La región es muy rica en oro y diversos minerales.
Mejor dicho; ¿es una zona muy caliente para el Gran Capital?
– Si, además es una zona con una fuerte presencia de varias comunidades indígenas. La población del Cauca es casi 80 por ciento indígena y también una gran fracción de campesinos. Significa que es una región que en algunas partes es de sobrepoblación indígena que cada vez es más arrinconada y avanzan los agronegocios, las minerías, el latifundio. Todo esto hace parte de combustible para acelerar el conflicto (social) que por muchas décadas se ha desarrollado en esta región del Macizo Colombiano.
El gobierno de Juan Manuel Santos subrayaba desde el inicio de las negociaciones en La Habana, que las millones de hectáreas de las de los terratenientes, mineras u otros industriales en el campo no serían tocados un milímetro cuadrado, lo que el jefe de la delegación de las Farc reclamaba en su intervención al iniciar las negociaciones en La Habana.
– Estamos en la Cumbre Agraria durante dos días con el gobierno y precisamente acaban de decir eso. “El Acuerdo con las Farc no es compra de tierras o expropiación de predios”. Es más la formalización de las tierras que tienen los campesinos y que no se han titulado durante mucho tiempo. Nosotros (Fensuagro) estamos por una solución política del conflicto armado porque efectivamente el 2 de Octubre se aprueba o no el Acuerdo de Paz. Pero tenemos también el inconformismo porque el gobierno y la burguesía no quieren aceptar que para que haya paz tiene que haber distribución de las riquezas y de las tierras. El Modelo del Libre Comercio  tiene que ser revisado. En general, la política en Colombia tiene que ser concertada con la población colombiana.[Audio] EBERTO DIAZ MONTES, ordförande för bondeorganisationen Fensuagro:

[Audio] Advokat ERIKA GOMEZ från CPPDH: