lunes, 29 de mayo de 2017

I video och bild: Så smugglas Venezuelas bensin till Colombia av den paramilitära maffian med stöd av colombiansk militär/polis och politiker

En efter en anländer de, de för djungelvägarna specialbyggda lastbilarna som transporterar tusentals liter bensin och diesel, smugglat från den venezuelanska sidan till Colombia. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.


I video och bild: Så smugglas Venezuelas bensin till Colombia av den paramilitära maffian med stöd av colombiansk militär/polis och politiker

Av Dick och Miriam Emanuelsson, Resumen Latinoamericano


LÄNET GUAJIRA, COLOMBIA / 2017-05-03 / I den 1200 kilometer långa gränsen mellan Venezuela och Colombia pågår smugglingen av billiga av den venezuelanska staten subventionerade varor för fullt. Bensin, diesel, livsmedel och medicin transporteras via obevakade delar av gränsen till grannlandet Colombia där de säljs till priser under det kapitalistiska marknadsvärdet.

Trots att regeringen i Caracas under över ett års tid stängde gränsen och lyckades få ned nivån i smugglingen, fortsätter den, vilket vi i exklusiva videosekvenser i den här artikeln kan redovisa.

Enligt officiella siffror smugglades det över en miljon liter venezuelansk bensin (1.000.000) innan regeringen Maduro stängde gränsövergångarna förra året i ett försök att bekämpa den industri och ekonomiska krigföring den venezuelanska befolkningen blivit offer för de senaste åren.


På gränsfloden mellan Venezuela och Colombia har smugglingen i praktiken genomförts helt öppet till regeringen i Caracas stängde gränsen. FOTO: TELESUR


Samma USA-stöd i Syrien som i Venezuela

Smugglingen förvandlades inte bara till ett ekonomiskt vapen mot den Bolivarianska Revolutionen, som president Nicolas Maduro kallar för ett ”ekonomiskt krig”.

Smugglingen utgör även ett politiskt verktyg i händerna på den venezuelanska kontrarevolutionens främsta aktörer; den politiska högern som har självutnämnt sig till en ”fredlig opposition”, snarlikt den syriska al-Qaedagrenen som bägge får stöd från USA och State Departement.

På samma sida har en flora av stater och regeringar slutit upp bakom USA-presidenten Donald Trump som håller i taktpinnen för att isolera och inleda en högre nivå i kampen för att störta den för folken i Latinamerika kanske viktigaste regeringen; regeringen Maduro.


Det här är bilder som aldrig publiceras i svenska eller internationella korporativa medier men som visar de venezuelanska ursprungsbefolkningarnas stöd till regeringen Nicolas Maduro. Den Bolivarianska Revolutionen i form av Chavez och Maduro är regeringarna som gett indianfolken i Venezuela sina historiska och kulturella rättigheter, så som sin rätt till sina marker och jord och rätten till utbildning och hälsovård. I slutet av förra veckan genomförde den samlade indianrörelsen en jättemanifestation till stöd för regeringen och mot den kontrarevolution som reser runt i världen för att samla till stöd för en intervention av Venezuela. FOTO: TELESUR.


Indianernas kamp mot miljödödaren

Under två dagar följde vi Wayuuindianerna i länet Guajira. Det var här som ”Papillon” ankrade med sin flotte när han flydde från ”Djävulsön” Iles de Salut, utanför franska Guayana dit de franska kolonialisterna hade fört honom i tron att han där skulle ruttna bort.

Wayuuindianerna har under många år fört en ojämn kamp mot det sydafrikanska transnationella gruvbolaget AngloGold Ashanti som förra året hade en omsättning på 6,353 miljarder dollar. Gruvan El Cerrejon, världens största kolgruva i dagbrott, bokstavligen förgiftar indianbefolkningen och de afrocolombianska samhällena i Guajira.

Bägge dessa ursprungsbefolkningar har fördrivits i klassisk stil från de platser de befolkat under tusentals år. I tysthet applåderade de FARC-gerillans 59:e front när denna regelbundet sprängde lokomotivet som drog 85-110 vagnar utan tak med laster av kol som på sin 140 kilometer långa färd mot Puerto Bolivar vid Karibien, spred det ”svarta talket” över byar och vattendrag där barn och djur lekte eller konsumerade ”livets källa”.

Det gigantiska tågsätet med cirka 100 öppna vagnar med kolet från gruvan El Cerrejon som transporteras 140 kilometer till hamnstaden Puerto Bolivar vid den karibiska kusten. FOTO: MISAEL LOPEZ.


De specialbyggda lastbilarna på djungelvägarna

Trots att regeringen i Caracas har stängt gränsstationer och mobiliserat stora enheter av Nationalgardet till gränsen mot Colombia, fortsätter smugglingen oavbrutet av venezuelanskt bensin och diesel.

– Titta, sa den undersköna wayuuindianskan och pekade på en punkt i horisonten där vi hörde ett svagt brummande av motorcyklar.

– Där kommer först en MC-kille och hans kamrat för att utföra underrättelsearbetet. Därefter kommer 4-7 specialbyggda små lastbilar med fyrhjulsdrift som var och en transporter tusentals liter bensin, tillade Marina.

Mycket riktigt. En efter en anlände de i hög fart de små lastbilarna som på sina flak hade de i Centralamerika typiska kvadratformade vattentankarna med en rörstruktur som skyddar behållaren som var och en innehåller cirka 500 liter, i det här fallet bensin.


Paramilitär colombiansk maffia i gränsområdet

– Akta dig så att ingen ser att du filmar, säger Marina till Miriam som med videokameran registrerar de fem lastbilarnas framfart.

– De är ljusskygga eftersom utgör delar av den paramilitära maffian som opererar på bägge sidor om gränsen med stöd av den colombianska militären och polisen.

Det var av en ren tillfällighet som vi blev direkta vittnen till hur dessa fordon anlände som bokstavliga bevis för den ekonomiska krigföringen mot Venezuela och hur den colombianska staten och dess paramilitära gren är en del av denna krigföring, trots proklamationer och uttalanden om motsatsen från Colombias president Juan Manuel Santos. Vi hade gjort ett uppehåll i reportagen och skulle äta lunch, en typisk getgryta, när fordonen dök upp, bägge dagarna under vårt besök.

– Här passerar varje dag, ibland flera gånger per dag dessa fordon med tusentals liter bensin, som den venezuelanska staten subventionerar kraftigt, venezuelanerna betalar i praktiken nästan ingenting för sin bensin, tillade vår wayunske talesman.

– Alla vet om det, även polis och militär som får sin beskärda del i forma v mutor för sin tystnad, tillägger han.

Protester från wayuuindianerna mot koltransporterna från El Cerrejon möts av gruvbolagets beskyddare, den colombianska militären.


Trettiotre kronor för 19 liter bensin. . .

I gränsstaden Maicao kostar en “Pimpina”, som är en plastbehållare med fem gallons (18,9 liter) venezulansk bensin, 11.000 colombianska pesos. Det motsvarar 3.78 dollar eller 32,92 kronor.

När vi fem dagar senare gör ett reportage i det fredsläger där FARC-gerillans 59:e front är koncentrerad som en del av fredsprocessen, uppger en källa att såväl colombianska som korrumperade venezuelanska officerare är inblandade i den smugglingstrafik som är på väg att ruinera den venezuelanska ekonomin men som förvandlar den colombianska maffian, med sina tentakler inom politik och ekonomi, till verkliga ”Capos”.

Och i State Departement uppmuntrar man tyst denna smuggeltrafik och kallar den för ”ett uttryck för den venezuelanska regeringens politiska misslyckande”.

Video 1:
Med dessa specialbyggda bilar smugglas bränslet över gränsen till Colombia:

Video 2:
I kommunen Fonseca säljs ett gallon (3,79 liter) bensin för 1,37 usd: