jueves, 21 de septiembre de 2017

Avlyssnad, förföljd och upprättad. En svensk journalists öde i Colombia i HD-dom

torsdag 21 september 2017

Den förre presidenten Alvaro Uribe var den hemliga politiska polisen DAS´ chef . Han utsåg Jorge Noguera, som hade varit Uribes valkampanjledare på Atlantkusten i valet 2002, som högste chef för DAS. På dagordningen stod spionage, förföljelse och avlyssning av fem journalister och politisk opposition, konstaterade Colombias Högsta Domstol i sin dom den 6 septemebr i år. Bland offren nämns den svenske reportern Dick Emanuelsson som var ackrediterad för Flamman under åren 2000-2005, då han tvingades lämna landet efter ett år av mordhot. Bakom dessa återfanns DAS.Avlyssnad, förföljd och upprättad. En svensk journalists öde i Colombia i HD-dom

Några reflektioner av Dick Emanelsson, ett av offren för DAS

[En kortare version är publicerad i veckans Proletären]

Colombias HD offentliggjorde den 11 september domen [1]över den förre chefen för den hemliga politiska polisen DAS (Departamento Administrativo de Seguridad) dömts till sju år, tio månader och 15 dagars fängelse. Brottet var förföljelse och olaglig avlyssning i alla dess former av fem journalister, bland dem denne skrivare samt ett antal andra personer och organisationer ur den politiska oppositionen.

Jorge Noguera var den förre presidenten den paramilitära gudfadern Alvaro Uribes kampanjledare under presidentvalkampanjen 2002 på den folkrika atlantkusten. Efter Uribes valseger utsågs Noguera till chef för DAS i augusti samma år.

I den 89 sidor långa HD-domen nämns mitt namn tre gånger som exempel på hur den statliga terrorismen skapade ett olagligt underorgan till DAS, kallad DAS-G3. Förutom det skamfullt låga straffet beslutade domarna att Alvaro Uribe ska utredas som ytterst ansvarig för DAS och eventuellt skyldig till de brott som DAS-G3 begick. För DAS var underordnat Uribe och presidentpalatset.

Dick Emanuelsson i den legendariska regionen Sumapaz,
en av FARC-gerillans bastioner i Anderna.


Colombias konsul i Sverige

Att jag skulle vara under luppen när jag anlände i oktober år 2000 visste jag. Mina reportage från 1980 och framåt hade uppmärksammats i flera medier i Colombia. Colombias kvinnlige konsul i Stockholm sa, när hon satte sin namnunderskrift på arbetsvisumet i september 2000 att ”Ni har i alla fall någon som beskyddar Er”.

– Vem då? undrade jag.

– Manuel Marulanda, svarade konsuln med ett finurligt leende, apostroferande till högste kommendanten i och FARC-gerillans grundare.

Mordhot och videofilmning

Jag var ackrediterad för Flamman de fem åren i Colombia och det var egentligen inte förrän i början av 2005 som jag kände att snaran började dras åt. Vid 2-3-tiden på natten kom telefonsamtalen och mordhoten. ”Vi vill inte ha utländska kommunister i Colombia. För din egen skulle, res hem”!Pärmen med 476 A4-papper som den
colombianska politiska polisen DAS-G3
upprättade över Emanuelssons arbete i
Colombia. Hur mycket har Säpo?
Efter flera exklusiva reportage på FARC-kontrollerat område i april intensifierades hoten, ibland 2-3 gånger i veckan. Kamraterna på kommunistpartiets tidning sa att ”nu är det allvar och du bör allvarligt tänka på reträtten”!

I slutet av november bestämde jag mig för att lämna Colombia efter att jag öppet hade videofilmats halv 8 en grådisig duggig morgon när jag kom tillbaka från en joggingrunda. Jag krävde att han den stubbade killen i 30-årsldern skulle radera sekvenserna i kameran. Vad de föreställde såg jag fyra år senare, i februari 2009, när Advokatkollektivet i Bogota skickade de 476 A4-dokumenten [som kan läsas inskannade i http://das-terror.blogspot.com/] över mitt liv och arbete under det sista året i Colombia. Då hade åklagarämbetets detektiver slagit till och beslagtog DAS´ hela arkiv. Där fann de min ”mapp”.Emanuelsson avslöjade i mars-april 1988 under en reportageresa i Colombia att den svenska s-regeringen via Exportkreditnämnden hade utfärdat exportkreditgarantier på närmare 250 miljoner dollar till Antonia X:son Johnssons byggföretag ABV med uppgift att bygga en marinbas på den colombianska stillahavskusten. En skandal av stora mått eftersom beställaren var marinen och Colombia representerade en militär konflikt. Riksdagsledamoten Bo Hammar (vpk) tog upp frågan i riksdagens Konstitutionsutskott där EKN:s ordförande Harry Schein (s) tvingades klä skott och försvarade sig med att från basen skulle marinen jaga panamanska smugglare. I dag lyder marinbasen Bahia Malaga under USA:s Sydkommando, en av sju militärbaser som USA förfogar över i Colombia riktade mot grannlandet Venezuela.


ADN-prov från kaffekopp

Innehållet håller för minst en bok, tidvis spännande material. En lördagseftermiddag stämde jag träff med en kamrat och vi tog en fika och därefter gick vi på bio. Vad jag då inte visste var att vi hade ett par DAS-agenter i ”skuggan” som bevakade oss. Efter att vi gått in på bion mitt emot cafeterian på Calle 33 vid Caracasavenyn i centrala Bogota, gick agenterna in och beslagtog kaffemuggarna som senare användes för att ta ADN på mitt kvinnliga sällskap. Mitt ADN hade agenterna med all sannolikhet sedan lång tid tillbaka.

Flera av mina colombianska bekanta har fått sina bankkonton och andra ekonomiska förehavanden granskade och finns i 476-mappen, och detta nämns av HD-domen.

Jens Holm (v) inkallad till Säpo

Jens Holm, riksdagsman för vänsterpartiet kallades in till Säpo för förhör för några år sedan som ville veta vad han visste om mig och vad han ansåg om min person.

Det paradoxala är att jag via det colombianska åklagarämbetet har fått ut min akt från den hemliga politiska polisen i Colombia och till och med indirekt fått upprättelse via domen mot Noguera.

Men jag vet inte hur mycket svenska Säpo har dokumenterat över mitt politiska liv i Sverige. Jag skulle bli besviken om den går under de 476 sidorna i DAS-mappen.

Under rubriken Operativa Aktioner punktar DAS-agenterna upp sina förslag på uppgifter och utförda order till sina befäl, där de bland annat rapporterar om sabotaget på internationellt territorium mot den svenska reporterns dator.


Förföljd in i planet av DAS-agent

Colombias HD tar i sin dom mot Noguera upp en av de hundratals rapporter som DAS-agenterna skrev till sina överordnade som exempel på hur jag förföljdes av den politiska polisen. Den handlade om hur jag den 25 juni 2005 skuggades från min bostad i norra Bogota, där DAS hade två bilar med två agenter dygnet runt, till den internationella flygplatsen där jag skulle ta ett plan till Costa Rica för en reportageresa i Centralamerika.

I DAS-agentens rapport skriver han att han placerade en magnet på min dator på handbagehyllan inne i planet för att radera all information i datorn. Därefter skickade han en anonym e-post till sina costaricanska kollegor (DIS) där han uppgav att en internationell terrorist med min fysiska beskrivning var på väg med FLIGHT TA690 till San Jose de Costa Rica.

Två ”FARC-ideologer” varav en mördades

Universitetsläraren Alfredo Correa de Andréis.


Noguera hade år 2011 dömts till 25 års fängelse efter att han överlämnat listor till de paramilitära dödsskvadronerna (AUC) över personer som förmodligen Uribe ville se likviderade. En av dem var den i staden Barranquilla omtyckte universitetsläraren Alfredo Correa de Andréis.

Han greps av DAS den 17 juni 2004 och under tre månader förhörde och anklagade agenterna honom för att vara en ”ideolog för FARC-gerillans 59:e Front”. Men det fanns inga bevis och han släpptes för att tre veckor senare, den 17 september, mördas.


Eftersom den hemliga politiska polisen inte lyckades binda Emanuelsson till FARC-gerillan, gjorde man upp en "HANDLINGSPLAN". Den innehöll i huvudsak två uppgifter: Inledning av en internationell misskrediteringskampanj via följande aktiviteter: Kommunikéer och monterade videofilmer/sekvenser där den svenske reportern utpekas som en del av Farcgerillan. I sista hand att dra in Emanuelssons arbetsvisum.


Förföljelsen och dokumenteringen av min person påbörjade DAS samma månad som Correa mördades. På sidan 3 [1i DAS´ dossier står det att ”Dick Emanuelsson är en förmodad ideolog hos terroristorganisationen FARC, bosatt i norra Bogota”.

Trots domen mot Noguera och tillfredsställelsen över att en relativ rättvisa skipats för oss som offer för denna statliga terrorism, kommer jag nog aldrig få svar på frågan om paramilitärerna hade även mitt namn på sin lista detta ödesdigra år.

Flamman då?
Den är också på sitt sätt en bödel, som Noguera och DAS.

Redan på sidan 3 (av de 476 sidorna) förmodar säkerhetspolisen att "Emanuelsson är en förmodad ideolog hos terroristorganisationen FARC, bosatt i norra Bogota”. Klicka på bilden för större format


Källa:


 Mer i samma tema:
1. Med Uribes politiska polis i hälarna
Den hemliga politiska polisen DAS-G3 bevakade och förföljde minut för minut Latinamerikareportern DICK EMANUELSSON under sin tid som reporter i Colombia
http://colombiaidag.blogspot.com/2017_09_11_archive.html#7502594346182920729