miércoles, 22 de marzo de 2017

Kubas bidrag till freden i Colombia: Tusen FARC-soldater utbildas till läkare i Havanna medan Sverige vill sälja JAS-39

En pluton från FARC-gerillan applåderar Kubas bidrag till freden i Colombia. Men Sveriges näringsminister Mikael Damberg och brigadgeneralen och rådgivaren i Försvarsdepartementet John Stjernfalk är mer intresserade av att sälja Wallenbergsgruppens JAS-39 Gripen under sitt besök i Colombia. Socialism visavi kapitalism, kan man också säga. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.


Kubas bidrag till freden i Colombia: Tusen FARC-soldater utbildas till läkare

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / STOCKHOLM / 2017-03-19 / Som ett aktivt materiellt bidrag till freden i Colombia erbjuder Kuba den colombianska FARC-gerillan 1000 utbildningsplatser på den Latinamerikanska Medicinska Högskolan i Havanna (ELAM).

Samma dag som Kuba offentliggjorde nyheten förstärkte Colombia och Sverige sina förbindelser inom det militära- och säkerhetsområdet genom att underteckna två avtal i Bogota. För vad och i vems intresse?

I måndags förra veckan meddelade den kubanske ambassadören i Bogota, José Luis Ponce att 200 colombianer per år under fem år kan resa till Kuba för att inleda sin 5 år långa läkarutbildning. Ursprungligen erbjöds 500 platser till FARC och lika många platser till regeringen Juan Manuel Santos men den sistnämnda överlämnade sina platser till FARC. Varför har inte sagts. Det talas nu om att FARC ska fördela de 500 vakkanterna bland anhöriga till offren för den väpnade konflikten som pågått i 52 år. En förkrossande majoritet, cirka 80 procent av dessa, är offer för alliansen mellan Staten&paramilitären.

Medicinstuderande från hela Latinamerika framför ELAM.

Enligt Ponce kostar det 238 miljoner colombianska pesos (719.409 sv/kr) att under fem år utbilda en student till läkare. Programmet inleds redan i september i år. Totalt kostar Kubas humanitära bidrag till freden drygt 719 miljoner kronor.

På sin Twitter svarade FARC:s chefsförhandlare Ivan Marquez att ”Kubas bidrag till processen för ett genomförande av fredsavtalet i Havanna och postkonflikten i Colombia, är en ren gest av mänsklighet. Vi vill uttala vår uppskattning till den kubanska regeringen och folket för dessa tusen medicinska stipendier. Med Jose Marti säger vi: `Det bästa sättet att berätta är att göra´.”

Gerillakvinnan Sarah Luna Nariño skrev på sin Twitter: ”Än en gång bekräftas det: Cuba ger inte vad som blir över utan vad det har. Tack för all den solidaritet för att konsolidera freden i Colombia”.

Även fattiga ungdomar från USA har plats på ELAM. Vad kostar det att utbilda sig till läkare på de privata universiteten i USA?

 
För fattiga, indianer och afroamerikaner

ELAM öppnade sina portar formellt 1999 vid det Iberoamerikanska toppmötet i Havanna. 3500 ungdomar från hela världen, främst de fattiga utvecklingsländerna, hade anlänt redan i februari samma år och satte sig på skolbänken. Den första kontingenten av 1600 läkare utexaminerades den 20 augusti 2005 då de mottog sin läkartitel. Fidel talade om målet var att utbilda 100.000 latinamerikaner. Av de första läkarna var 216 honduraner och av dem 32 från det svarta garifunafolket. Under 150 år utbildades i Honduras endast en enda garifuna till läkare.

Ursprungsbefolkningarna i Latinamerika, som i allmänhet alltid har diskrimineras på grund av sin sociala och ekonomiska situation, har på ELAM företräde.

Bolivianska studenter med läkartiteln efter fem år på ELAM. Nu är de tillbaka i Bolivia i tjänst hos sitt folk.


Hernando Vanegas.
Det menar Hernando Vanegas, colombiansk narkosläkare, som har deltagit i internationella läkarkonferenser i Kuba och specialiserat sig i narkos i Costa Rica. Dit flydde han med sin familj i slutet av 1990-talet då terrorn och det smutsiga kriget mot vänstern och folkrörelsen intensifierades. Tre av hans syskon mördades av alliansen Staten-Paramilitären.

Men även i Costa Rica gick han inte säker efter att agenter till den hemliga colombianska politiska polisen anlänt och via hot mot hans fru och barn ville förvandla honom till en samarbetsagent. FN-organet ACNUR:s belgiska chef utlyste ett SOS bland FN:s medlemsländer i Europa för att få ut familjen från Costa Rica. Det var på den vägen han anlände till Sverige 2005, där han lever i exil sedan dess.

Hur ser han på Kubas bidrag till freden i Colombia?

Intervju (46 min. på spanska) med Hernado Vanegas:


JAS-plan från Sverige och läkare från Kuba

– Den kubanska revolutionen ger oss ett exempel på innebörden av den permanenta kubanska solidariteten med alla folk i världen. Att utbilda och förvandla gerillasoldater till ett yrke som överöser kärlek till sin nästa, om de verkar i enlighet med en korrekt etik och moral, är ännu mer revolutionerande, understryker Vanegas.

Han påpekar också det kuriosa att samtidigt som Kubas ambassadör offentliggjorde gjorde nyheten om de tusen colombianska läkarplatserna på ELAM i Kuba, skrev den colombianske försvarsministern Luis Carlos Villegas och Sveriges Närings- och innovationsminister Mikael Damberg under ett avtal om olika utbyten mellan de bägge länderna där det ryktas om att Sverige ska sälja attackplanet JAS-39 Gripen till Colombia. Två olika sätt att se på freden.

14 mars 2017: "Colombia och Sverige undertecknar ett samarbetsavtal inom säkerhet, försvar och (. .  för säkerhets skull) mänskliga rättigheter", förtäljer El Pais. Näringsminister Mikael Damberg och Colombias försvarsminister Luis Carlos Villegas, tidigare ordförande för Colombias Industriförbund, ANDI undertecknade avtalet samtdigt som den kubanske ambassadören i Bogota kunggjorde Kubas beslut att utbilda tusen FARC-soldater till läkare under fem år. 

Den 19 januari i år träffade brigadgeneralen och rådgivaren i Försvarsdepartementet John Stjernfalk Colombias vice försvarsminister Anibal Fernandez de Soto. "Colombia och Sverige förstärker sina relationen inom Försvar och Säkerhet", artikel publicerad i militärens portal "Infodefensa.com". Parterna undertecknade ett memorandum där de "förbinder sig att förstärka sina bilatera förbindelser inom Försvar, ömesidigt utbyte av information (vilkens slags information?), gemensam militär träning i fredsuppdrag, mänskliga rättigheter och samarbete".


Bland indianerna i Sierra Nevada

Vanegas arbetade många år som läkare i Sierra Nevada, längst uppe i norra Colombia vid Karibien där bergskedjan stiger mot 5000 meters höjd. Byarna befolkas av mestizer men också av de fyra indianfolken kogui, arhuacos, wiwas och kankuamos. I denna del av Colombia opererar(de) FARC:s 19:e och 59:e Front.

– Det var en oerhört rik period i mitt liv som läkare att delta i hälsovårdsbrigaderna och ha ett ömsesidigt utbyte med indianerna i deras tusenåriga kunskap om flora och fauna och de kurativa källor de består av.

Gerillan å sin sida har praktisk konkret erfarenhet av att kurera. Varje gerillafront förfogar över en läkare med sjuksköterska som är de som tar hand om både de egna och många gånger också sårade armésoldater eller personer från civilbefolkningen.

Arhuacoindianer i Sierra Nevada. FOTO: DANILO VILLAFAÑE.

Kapitalistisk hälsovård

– På 1990-talet förvandlade Alvaro Uribe och den liberale presidenten Cesar Gaviria (1990-1994) den allmänna sjukvården till en kommersiell vara via Lag 100, utarbetad av den då förre senatorn Uribe. De stängde några av de viktigaste och bästa allmänna sjukhusen. Hälsovården har sedan de åren stadigt försämrats och är en lukrativ marknad för starka utländska och nationella kapitalintressen, hävdar Vanegas.

Vad händer med avtalet om de tusen läkarplatserna om Uribe vinner nästa års presidentval?

– Då sägs inte bara det avtalet om tusen nya läkare upp utan även hela fredsavtalet, säger en bekymrad Vanegas som betonar att med Uribe inleder staten återigen kriget.

Läkare, sjuksköterskor och anställda på sjukhuset San Juan de Dios, bara några kvarter från presidentpalatset i Bogota kämpade under närmare tio år för att hålla sjukhuset öppet, offer för den nyliberala modellens härjningar inom den allmänna sjukvården där en av huvudfigurerna var och är Alvaro Uribe. FOTO: DICK EMANUELSSON.



Läs mer:

”Jag är en av dem som tillhör Miraklets miljonarmé”

Den nyopererade svenska reportern Dick Emanuelsson omgiven av Eliana, Theresa och chefsläkaren för den kubanska "Mision Milagrobrigaden", Zoila Martinez. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.

Flammans Latinamerikareporter Dick Emanuelsson opererades av kubanska ögonläkare för starr i november och december (2008) i Honduras. I följande reportage berättar han om seklets mest hoppingivande sjukvårdsprojekt i Latinamerika; ”Mision Milagro”, Uppdrag Mirakel.

Strejk mot honduranska “Kubaläkare”
År 2008 utbröt en nära 8 veckor lång strejk bland hundratals unga honduranska läkarstudenter med kravet om att även de hemkommande honduranska läkarstudenterna från ELAM ska genomföra två års praktik i Honduras istället för ett år i Kuba.